Zone Impact

Zone Impact : WinBooks in het hartje van de ‘green economy’

zone impact recyclage-industrie illustratie gsmDe recyclage-industrie? Dat is de bewerking, het hergebruik of de vernietiging van producten. Wie daar aan de slag is, moet heel strikte normen naleven. Zone Impact, specialist in de recyclage van gedemodeerde gsm’s, weet daar alles van. Het bedrijf volgt zijn werking uiterst nauwgezet op, zowel op het vlak van milieuaspecten als van bedrijfsbeheer.

Pascal Coenen, oprichter en CEO van Zone Impact: “Wij hebben een ISO 14001-certificaat en worden erkend door de instanties voor afvalbeheer. Om die certificaten te behalen moesten we onder meer beschikken over een instrument voor efficiënte tracering van meerdere verkooppunten, ook over de landsgrenzen heen.” Frédéric Floor, Vice-President Operations: “Natuurlijk moet het mogelijk zijn om een gsm die bij ons aankomt, van begin tot einde te volgen: van recuperatie tot wederverkoop van het toestel in zijn geheel, of van zijn onderdelen. Maar ook wat er gebeurt ingeval van totale vernietiging. Wij moeten dat traject ook volgen in alle tussenstadia zoals transport, reiniging en demontage in onderdelen.”

Zone Impact moest dat bovendien doen aan de hand van een hulpmiddel dat in real time registreert. De winkels van de telefoonoperatoren zien direct welke overnameprijs ze krijgen. Schommelen de prijzen? Dan moeten deze onmiddellijk worden aangepast. “Het is een ongewoon reactieve markt. Dus moeten wij zelf ook uiterst flexibel zijn”, zegt Jeremy Fiama, Vice-President Productions, die de leiding heeft over de Roemeense recyclageteams. Het is ook een markt die kapitaal nodig heeft: voor de betaling van de overname, maar ook voor de technische afhandeling tussen overname en herverkoop op de markt.

Pascal Coenen was persoonlijk betrokken bij de installatie van WinBooks Logistics en Accounting en de noodzakelijke aanpassingen aan zijn business-model. “De basis van ons denkmodel? Respect voor de totaliteit van de gegevens is cruciaal: bij de tussenstappen is geen enkele gegevenswijziging toegelaten. Vroeger werkten we met verschillende softwaretoepassingen en platformen. Toen schuilde voortdurend het gevaar dat de gegevens werden gewijzigd bij de overgang van de ene omgeving naar de andere.” “Nu scannen we de gsm bij elk stadium van zijn levenscyclus in ons bedrijf: van de overname in de winkels, via verplaatsingen naar en in het depot, tot aan de recyclagefase, die er vroeg of laat aankomt.” Configuratie : Accounting Enterprise & Logisitics Modules : Office API Full, Import /export, Sjablonen, Overschrijvingen, CODA, Vaste activa, Intrastat, Netwerk, 2 extra pc’s , extra dossiers. Facturatie, Voorraadbeheer, Bestelligenbeheer, Beheer van lotnummers & seriesnummers, 19 extra pc’s.

Pascal Coenen voegt er nog aan toe: “Dankzij onze WinBooks verdeler zijn we erin geslaagd om alles te ontwikkelen wat we wilden hebben: rapportering in real time, trends, statistieken, voorraadopvolging, … noem maar op. Op enkele maanden tijd vervingen we een reeks kleine toepassingen door één geïntegreerde oplossing: WinBooks Logistics en Accounting.” Dat zorgde voor een optimale traceerbaarheid in alle stadia.

Zone Impact en de gsm-recyclagemarkt

In 2011 zijn er, alleen al in België, 25 tot 30 miljoen ongebruikte apparaten !

De vervangingsmarkt is dan ook enorm groot in België. Proximus recupereert meer dan 12.000 toestellen per jaar en Base gemiddeld 30.000. Mobistar zelfs 77.000 toestellen. Tegen dit tempo is er een activiteitenpotentieel van twee volgende eeuwen nodig, alleen maar om de oude Belgische gsm’s te verwerken.

Op dit ogenblik beschikt Zone Impact over een unieke kwaliteit: een antwoord bieden op de vragen van alle tussenpersonen op deze markt: gebruikers EN operatoren. Pascal Coenen, oprichter en CEO: “Het idee is eenvoudig: geen ecologie zonder recyclage. En wie recyclage zegt, zegt ook inzameling en herwaardering.” Precies die herwaardering is de sluitsteen van het businessmodel van Zone Impact: afgedankte gsm’s hebben nog een waarde – niet alleen voor de vroegere eigenaars, maar ook voor de mobiele telefoonoperatoren, met wie de onderneming overnamecontracten afsloot. Hoe gaat dat in zijn werk?

Stap 1: Terugsturen

Op de onafhankelijke website ‘yourecycle.com’ staat de cataloguswaarde van om het even welke oude gsm. Waarom?

Om uw ecologische voetafdruk te verkleinen en om er geld voor te krijgen. De operatoren, vaak gsm-verkopers, hebben interesse voor de uitbouw van marketing en promotie: u ruilt uw gsm in tegen een nieuw model en u plant een boom, of vernieuwt uw abonnement in ruil voor een gedateerd mobieltje. Op de totaliteit van de transacties wordt een percent gestort op de rekening van Artsen Zonder Grenzen.

Stap 2: Herwaardering

Wat gebeurt er met uw afgedankte gsm? Daar komt Zone Impact écht in beeld met zijn team van 15 werknemers in België en 42 in Roemenië. De overnameketen loopt langs vier trajecten:

  • Een schitterend nieuw leven: de toestellen en hun accessoires die nog perfect functioneren maar een kleine reparatie nodig hebben, worden dan gereinigd, gesorteerd, opgeknapt, volledig gewist (informatie zoals telefoonnummers, berichten en foto’s) en opnieuw verkocht – vooral in ontwikkelingslanden.
  • Tweede leven als gezonde donor: is het toestel te fel beschadigd? Dan worden bepaalde onderdelen gedemonteerd en hergebruikt als wisselstukken.
  • Volledige recyclage: als uw apparaat aan het einde van zijn levenscyclus is, ondergaat het een volledig recyclageproces. Goud, platina, zilver, palladium en koper worden van het moederbord gehaald. nikkel, cadmium en lithium worden uit de batterijen gerecupereerd. Het koper en de plastic onderdelen worden uit de laders en accessoires verwijderd.
  • Eliminatie: niets is nog recupereerbaar! Hierbij gaat het om minder dan één procent van de behandelde toestellen. Eliminatie en recyclage zijn industriële fases die we in samenwerking met Umicore uitvoeren.